ABC van het kuren: betekenis van relevante kuurbegrippen

Acupressuur

Acupressuur (ook wel drukpuntmassage genoemd) is een techniek die gerelateerd is aan acupunctuur, waarmee de energieën van het lichaam geregeld worden door het manipuleren van punten op het lichaam.

Bij acupressuur wordt met de vingertoppen of nagels (soms ook met de handpalmen, knokkels, ellebogen, voeten of speciale voorwerpen) druk uitgeoefend op bepaalde punten van het lichaam, met als doel pijnklachten te verlichten, stress te verminderen en het algehele welbevinden van een patiënt te verbeteren.

Acupunctuur

Acupunctuur is een oude Chinese techniek, waarbij door middel van dunne naalden bepaalde punten in het lichaam worden gestimuleerd. De bedoeling is om het energie-surplus in bepaalde gedeelten van het lichaam te kanaliseren naar gedeelten met een te weinig aan energie. Daardoor verkrijgt men een energische balans, die ziekten geneest en pijn verzacht. Zo is acupunctuur o.m. effectief bij gewrichtspijnen en astma.

Ademhalingsoefeningen

Adem is de basis van het leven. Alleen wanneer alle lichaamssystemen over voldoende zuurstof kunnen beschikken, wordt het gehele organisme geactiveerd.

Door middel van ademhalingsoefeningen leert men controle te krijgen over de ademhaling. Hierdoor kan men het lichaam sneller laten ontspannen. Op deze manier vermijdt men een aantal negatieve gevolgen van stress. Beheersing van de ademhaling is tevens belangrijk, daar dit eveneens een rol speelt bij het verbeteren van het slaappatroon.

Aerosoltherapie

Aerosoltherapie is een therapie waarbij men inhalaties krijgt waaraan bepaalde werkzame stoffen zijn toegevoegd, die verlichting geven bij klachten van de luchtwegen.

Affusiedouche/massage

Bij een affusiedouche ligt men op een tafel en wordt men zachtjes besproeid met fijne straaltjes van verwarmd zeewater. Deze zorgen voor een micromassage van het hele lichaam. Dat werkt niet alleen ontspannend, maar zorgt ook voor het elimineren van toxines en een verbetering van de bloedcirculatie. De affusiedouche kan gecombineerd worden met een manuele massage (men noemt dit ‘massage met affusie’) of met aromatische extracten om het effect te versterken.

Een affusiedouche wordt veel gebruikt bij thalasso therapie voor het behandelen van reumatische klachten, spiercontracties, stress of vermoeidheid.

Algen

Algen zijn rijk aan vitamines, mineralen, foliumzuur, eiwitten en spoorelementen. Algen werken voedend, reinigend, ontslakkend, weerstandverhogend, verstevigen de huid en in combinatie met warmte verzachten ze pijn in spieren en gewrichten.

Algenbad

De waardevolle voedingsstoffen in de algen in combinatie met de warmte van (thermaal- of zee) water zorgen voor een diepe doorwerking in spieren en gewrichten, bij huidklachten en stress.

Algenpakking

Bij een algenpakking worden de vermalen algen gemengd met (thermaal- of zee-) water en in de vorm van een soort ‘pap’ op het lichaam aangebracht, waardoor de actieve bestanddelen kalmerend en herstellend werken. Hierbij wordt men eventueel ingepakt onder een verwarmde deken, zodat de opname van de heilzame stoffen door de huid vergemakkelijkt wordt.

Anti-aging

Om het natuurlijke verouderingsproces van het lichaam te vertragen, zijn er diverse behandelingen ontwikkeld, die het energiepeil verhogen en de met de leeftijd verbonden klachten kunnen doen verminderen.

Naast speciale crèmes, biolifting of algen therapieën wordt ook de Aslan kuur tot de anti-aging toepassingen gerekend.

Anti-cellulitis massage

Cellulitis is een volkomen onschuldige aandoening, waarbij huid en onderhuids bindweefsel een wat bobbelige structuur krijgen. De meest voorkomende probleemgebieden zijn de buik, billen, heupen, benen en armen. Cellulitis komt voor bij de meeste volwassen vrouwen.

Door middel van verschillende massagetechnieken wordt de cellulitis grondig aangepakt, waardoor de huid strakker, gladder en slanker wordt. Massage helpt de vetophoping af te breken, stimuleert de stofwisseling en bevordert de bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd.

 

Aquagym

Bij aquagym, ook wel ‘natte gymnastiek’ genoemd, doet men oefeningen in het water. Door de opwaartse druk van het water voert men de oefeningen als het ware ‘zwevend’ uit, zodat spieren worden getraind, terwijl gewrichten en pezen aanzienlijk minder worden belast. Deze oefeningen zijn dan ook goed voor het verbeteren van de soepelheid van de gewrichten. Bovendien wordt door aquagym ook de bloedsomloop gestimuleerd en worden spieren, weefsels en huid verstevigd.

Aromatherapie

Aromatherapie is een massage of een bad waarbij essentiële (of etherische) oliën worden gebruikt.

Aslan therapie

Aslan therapie, vernoemd naar Professor Dr. Ana Aslan, wordt vooral toegepast ter bestrijding van ouderdomsklachten, bloedcirculatie problemen, hart- en vaatziekten en ter verbetering van de algehele conditie. Het versterkt bovendien het effect van balneo kuren bij de behandeling van reumatische klachten. Daarom worden in diverse kuuroorden de Aslan therapie gecombineerd met een balneo of reumakuur.

Auriculotherapie

Bij auriculotherapie worden kleine naaldjes voor een aantal dagen in de oorschelp geplaatst ter bestrijding van pijn, allergie en soms ter versterking van een afslankkuur of ter stimulering van het stoppen met roken.

Ayurveda

Ayurveda is een ongeveer 5000 jaar oude gezondheidsleer, afkomstig uit India en Sri Lanka. In het oude Sanskriet betekent ‘Ayur’ Leven en ‘Veda’ Weten.

De Ayurveda leer gaat er vanuit dat de mens bestaat uit een combinatie van 3 typen energie, dosha’s genaamd. Als de drie dosha’s in balans zijn, is de mens gezond. Als de mens niet gezond is, is de balans tussen de 3 dosha’s verstoord en moet men deze balans weer zien te herstellen. Dit probeert men te bereiken vooral door reiniging van het lichaam.

Balneotherapie

De term ‘balneo’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘balneum’ dat ‘bad’ betekent. Balneo therapie (ook wel balneologische- of baden therapie genoemd) wordt gebruikt bij de behandeling van diverse reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, artrose, de ziekte van Bechterew, fibromyalgie, osteoporose, artritis psoriatica, jicht etc. Tevens wordt balneo therapie aanbevolen voor de rehabilitatie na een blessure of ongeval (zoals whiplash) of (in een lichtere variant) tegen stress.

Bij balneo therapie wordt voor de behandeling een combinatie van hydrotherapie, elektrotherapie en fysiotherapie toegepast.

De beste balneo therapieën worden gegeven in landen waar veel thermale bronnen voorkomen, met name in Midden- en Oost Europa. Te samen met de goede opleiding van artsen en therapeuten heeft dat geresulteerd in een kwalitatief hoogwaardige kuurtraditie.

Bindweefselmassage

Bindweefselmassage is een diepe, intensieve massage om de spieren te ontspannen. Door manipulatie van de reflexzones worden de functies van de inwendige organen geharmoniseerd.

Bodymass meting

Bij een bodymass meting wordt het percentage spieren, vet en water in het lichaam gemeten. Een dergelijke bodymass meting wordt o.m. gebruikt bij aanvang en einde van een afslankkuur en detox kuur.

Bodywrap

Een bodywrap is een lichaamspakking met rijke, voedende substanties of crèmes. De warmte en vocht zorgen ervoor dat de huid de actieve ingrediënten goed absorbeert.

Borstelmassage

De borstelmassage is een totale lichaamsmassage, waarbij men met behulp van borstels zachte strijkbewegingen over de huid maakt om de bloedsomloop, het lymfesysteem en het zenuwstelsel te stimuleren. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd, het bindweefsel gereinigd, dode huidcellen verwijderd en de huid gladder en zachter. De huid kan weer vrij ademen en zuurstof en voedingsstoffen worden beter opgenomen.

Bubbelbad

In een bubbelbad wordt het hele lichaam met warm thermaal- of zeewater gemasseerd door waterjets. Bovendien treedt het effect op dat het gewicht aanzienlijk afneemt als gevolg van de opwaartse druk van het water en de bubbels. Men is daardoor praktisch gewichtsloos. Dit heeft een ontspannende werking en ontlast de druk op spieren- en gewrichten. De waterstralen uit de waterjets stimuleren de bloedsomloop, het vrijkomen van natuurlijke pijnstillers en ontspannen de spieren.

Cardio conditie test

Bij een cardio conditietest wordt de conditie van een persoon gemeten, waarbij zijn/haar hartslag wordt bijgehouden. Dit kan plaats vinden door hard te lopen op een loopband of te fietsen op een hometrainer. Deze test wordt o.m. gebruikt bij de afslank- en detox kuren om de juiste hartslag te bepalen voor een optimale vetverbranding.

Cardio-cross training

Cardio-cross is een conditietraining met controle van hartslag en bloeddruk.

Chakra

In het Sanskriet betekent chakra ‘wiel’. Volgens de traditionele Indiase geneeswijze  bestaat het lichaam uit stromende energieën. De chakra’s zijn de zeven hoofdcentra waar de energiecircuits verbinding maken met bepaalde organen en die daarmee in verband staan met de lichamelijke en geestelijke welzijn van een persoon.

Door blokkades in één van de chakra’s kan de energiebalans verstoord worden. Hierdoor kunnen allerlei kwalen ontstaan. Nadat eerst vastgesteld is in welke chakra de blokkade zit, dient vervolgens de balans hersteld te worden. Dit kan door o.m. massages en een Ayruvedisch dieet te volgen.

Chocolade therapie

Bij chocolade therapie krijgt men een massage en/of een pakking met chocolade. Dit is niet alleen een aangename en ontspannende ervaring, doch zorgt dit tevens voor een gladdere en stevigere huid.

Chromotherapie

Chromotherapie betekent ‘kleurentherapie’. Bij chromotherapie wordt door middel van gekleurde lampen getracht de energiebalans in het lichaam te herstellen. Veelal worden de kleuren toegepast in een bad, douche of stoomcabine in combinatie met een pakking.

De kleuren worden afgewisseld; elk met een specifieke werking op lichaam en geest. Van stimulerend tot ontspannend.

Cleopatra's bad

De legende vertelt dat Cleopatra haar schoonheid te danken had aan haar baden met ezelinnenmelk.

Tegenwoordig voegt men melk en speciale oliën aan het badwater toe. Dit werkt niet alleen ontspannend, maar maakt ook de huid zacht.

Colonhydrotherapie

Colonhydrotherapie, ofwel ‘hoge darmspoeling’, is een spoeling van de dikke darm om opgehoopte, aangekoekte afvalstoffen te verwijderen. Dit wordt gebruikt bij de detox (ontslakkings) kuur.

Stapsgewijs laat de therapeut lauw water in de dikke darm stromen. De darm werkt door de peristaltische bewegingen het water en de ontlasting er vervolgens weer uit. Dit wordt via een slang afgevoerd. Tijdens de spoeling wordt de buik gemasseerd om de darmen te stimuleren.

Cryotherapie

Cryotherapie is een therapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van zeer lage temperaturen bij de behandeling van pijnklachten, ontstekingen e.d. Dit kan gedaan worden middels ‘koude pakkingen’ (cryo gel pack), bestaande uit een speciale gel in plastic dat diep bevroren is. Om de huid te beschermen wordt deze koude gel pakking eerst in een katoenen zak gedaan, alvorens op de te behandelen lichaamsdeel te plaatsen.

Een andere cryotherapie methode is het gebruik van zeer koude lucht (lager dan minus 30º C), die via een buis gericht wordt op het te behandelen lichaamsdeel.

 

 

Detoxen

Detoxen komt van ‘detoxificatie’, hetgeen ‘ontgiften’ betekent. In een gezond lichaam vindt continu een detoxificatie proces plaats. Echter, door herhaalde en/of intensieve blootstelling aan diverse giftstoffen en chemische producten, die men naar binnen krijgt via lucht, water en voedsel (te zout, te zoet, te vet, te veel conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen), alsmede door tabak, alcohol en medicijnen krijgt de natuurlijke reinigingsfunctie het moeilijk. Hierdoor ontstaan storingen in ons stofwisselingsproces, waardoor gifstoffen niet meer goed afgevoerd, doch opgeslagen worden in spier-, bind- en vetweefsel. Het gevolg is een  verzwakking van het immuunsysteem en men wordt eerder vatbaar voor allerlei kwalen en ziektes.

In dit geval kan een detox kuur (ook wel ontslakkingskuur, ontgiftingskuur of reinigingskuur genoemd) het zelfreinigende vermogen van het lichaam helpen. Na een detox kuur voelt men zich letterlijk weer als herboren, schoon, gezond en vol energie.

Dosha's

De Ayurveda leer gaat er vanuit dat de mens bestaat uit een combinatie van 3 typen energie, dosha’s genaamd. Als deze drie dosha’s in balans zijn, is men gezond. Is men niet gezond, dan is de balans tussen de 3 dosha’s verstoord en moet men deze balans weer zien te herstellen. De 3 dosha’s heten Vata, Pitta en Kappa, elk met zijn eigen, typische eigenschappen:

  • Vata is het bewegingsprincipe en regelt het spierstelsel, de organen, de geest en de zintuigen
  • Pitta behelst het warmteproces in het lichaam en regelt de spijsvertering en stofwisseling
  • Kappa vormt de basis van de kracht en weerstand van het lichaam en regelt lichaamsvocht en skeletbouw.

Douche massage

Douche massage is een massage waarbij men onder een douche met zee- of thermaal water een manuele massage krijgt.

Drinkkuur

Bij een drinkkuur drinkt men thermaal water, afkomstige uit een thermale bron, dat rijk is aan allerlei heilzame stoffen. Afhankelijk van de samenstelling van het thermaal water heeft een drinkkuur effect op verschillende klachten, stoornissen in darmen, gal, blaas, spijsvertering, stofwisseling, gewrichten en tandvleesproblemen.

Drukpuntmassage

Bij drukpuntmassage (of acupressuur) worden specifieke acupunctuurpunten behandeld met de vingertoppen in plaats van met naalden. Hierdoor worden energieblokkades opgeheven en lichaamsfuncties hersteld.

Elektrocardiogram

Een elektrocardiogram (ECG), ofwel hartfilmpje registreert de elektrische activiteit van de hartspier en wordt weergegeven in een grafiek op registratiepapier of op een monitor.

Elektrotherapie

Elektrotherapie is een verzamelnaam van verschillende (pijnloze) elektrische golven ter bestrijding van pijn in spieren en gewricht en ter stimulering van de bloedcirculatie. Voorbeelden van elektrotherapie zijn galvanische baden, ‘vier cellen’ baden etc. Tevens worden magneto therapie en therapieën met geluidsgolven (ultrasound) en laser ook tot de elektrotherapeutische behandelingen gerekend.

Ergometrie test

De ergometrie test, ook wel bekend als de fietstest, moet uitwijzen hoe het hart zich houdt als men zich flink inspant door te fietsen. Tijdens de ergometrie test wordt de bloeddruk regelmatig gemeten en wordt er een hartfilm (ECG) gemaakt. In de minuten dat men herstelt van de geleverde inspanning, blijft men het hartritme registreren. Uit de resultaten kan de cardioloog o.a. afleiden of het hart tijdens het fietsen te kampen heeft gehad met zuurstofgebrek.

Ergotherapie

Ergotherapie  is een specifieke vorm van revalidatietherapie, bedoeld om mensen met bepaalde lichamelijke problemen te leren diverse dagelijkse activiteiten zo zelfstandig mogelijk uit te voeren. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na bijvoorbeeld een ongeluk. Ergotherapie richt zich vooral op handen, armen, enkels, nek, hoofd, borst en ruggenwervel.

Etherische olieën

Etherische oliën zijn oliën die de pure essentie (grondstof) van een plant bevatten en een gunstige werking op de gemoedstoestand en op het lichaam kunnen hebben.

Fango

Fango is een poedervormig materiaal van vulkanische oorsprong, dat wordt gemengd met thermaalwater. De daardoor verkregen modder wordt gebruikt voor pakkingen of baden.

Fango stimuleert o.m. de doorbloeding van de huid, maakt spieren soepel en werkt ontgiftend en verlichtend bij gewrichtsaandoeningen of reumatische pijn. Fango wordt daarom o.m. gebruikt bij de behandeling van diverse reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, artrose, de ziekte van Bechterew, fibromyalgie, osteoporose, jicht etc. Tevens wordt fango gebruikt bij behandelingen gericht op revalidatie na een blessure of ongeval (zoals whiplash).

Fango pakkingen

Fango pakkingen zijn pakkingen, waarbij fango wordt gebruikt. Dit is een poedervormig materiaal van vulkanische oorsprong.

Fango pakkingen stimuleren o.m. de doorbloeding van de huid, maakt spieren soepel en werkt ontgiftend en verlichtend bij gewrichtsaandoeningen of reumatische pijn.

Fysiotherapie

Fysiotherapie behandelt klachten aan het bewegingsapparaat (spieren, banden, gewrichten en zenuwen) door middel van heilgymnastiek, massages, tractie e.d. ter verbetering van de beweeglijkheid van het lichaam en om pijnklachten te verminderen.

Galvanisch bad

In een galvanisch bad (met water met een gemiddelde watertemperatuur van 34º C) wordt een lichte elektrische stroom geleid. Deze elektrische stroom heeft een ontspannende werking op het zenuwstelsel, vermindert spasmen en pijn bij spier- en gewrichtsklachten en heeft tevens een positief effect op weefselmetabolisme.

Gerovital

Professor Dr. Ana Aslan (zie ook Aslan therapie) ontdekte eind jaren 40 van de 20e eeuw de werking van procaïne samen met vitamine op het menselijk lichaam. Zij ontwikkelde daarop het preparaat Gerovital H-3. Globaal is de werking van dit preparaat tweeledig. Het werkt op de menselijke celdeling en tegelijkertijd op de bloedcirculatie. De kuur zelf bestaat uit een dagelijkse injectie met Gerovital H3 die, afhankelijk van de kuurbestemming, aangevuld kan worden met verschillende behandelingen, zoals zuurstoftherapie, balneo behandelingen etc.

Gerovital wordt vooral toegepast ter bestrijding van ouderdomsklachten, bloedcirculatieproblemen, hart- en vaatziekten en ter verbetering van de algehele conditie. Het versterkt bovendien het effect van balneo therapie bij reumatische klachten.

Hammam

De term ‘hammam’ komt uit het Arabisch en betekent ‘verspreider van warmte’. Een hammam is een stoombad -ook wel Turks bad genoemd- en stamt uit de Ottomaanse tijd. Een traditionele hammam heeft gescheiden afdelingen voor vrouwen en mannen met baden, stoombaden, rustzones, alsmede plekken waar men gemasseerd wordt. Het badgedeelte heeft diverse ruimtes met steeds hoger wordende temperaturen.

Hawaïaanse Lomi Lomi massage

De Hawaïaanse Lomi Lomi massage is een massagetechniek, waarbij men in een rustig ritme masseert in lange slagen over het hele lichaam. Deze massage wordt vooral uitgevoerd met de onderarmen.

Heliotherapie

Bij heliotherapie (ofwel lichttherapie) maakt men gebruik van de heilzame werking van (zon)licht op diverse lichamelijke- en geestelijke klachten. Heliotherapie wordt o.m. gebruikt bij de behandeling van psoriasis, eczeem, acne en couperose.

Licht is bovendien van invloed op de psychische gesteldheid. Daarom wordt lichttherapie ook gebruikt bij het behandelen van bijvoorbeeld klachten als gevolg van een zogenaamde ‘winterdepressie’ (zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, depressieve gevoelens etc.).

Hot stone therapie

Bij de hot stone therapy worden basaltstenen tot 60°C verwarmd en op belangrijke drukpunten op het lichaam gelegd. Deze warme stenen worden vervolgens afgewisseld met koude (marmeren) stenen. De afwisseling van koude en warme stenen stimuleren de bloedsomloop en hebben een ontspannende werking.

Hydrojet massagebed

Een hydrojet massagebed is een speciaal bed, waarbij men -zonder dat men nat wordt- door een reeks van massagestralen onder het bed gemasseerd wordt.

Een hydrojet massagebed heeft een ontspannende werking op o.m. spieren en stimuleert tevens de bloedsomloop.

Hydromassage

Er zijn diverse soorten hydromassage, zoals een onderwater massage, douche massage, bubbelbad e.d. Bij hydromassage wordt gebruik gemaakt van de therapeutische werking van warm water. Warm water laat de lichaamstemperatuur stijgen en verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloedcirculatie gestimuleerd wordt.

Hydrotherapie

Voorbeelden van hydrotherapie zijn o.m. thermale baden, zwavel-, kruiden- en modderbaden, modder pakkingen, douche- en onderwater massages, watergymnastiek en onderwater tractie.

Hydrotherapie maakt het lichaam soepeler, versterkt het immuunsysteem, stimuleert de bloedsomloop en werkt tevens ontspannend.

Hyperbare zuurstoftherapie

Hyperbare zuurstoftherapie is een behandeling, waarbij men 100% zuurstof inademt in een speciale cabine bij een druk die hoger is dan de normale omgevingsdruk. Hierdoor krijgt het lichaam een ‘zurstof boost’ en wordt het helende vermogen vergroot.

Door deze therapie ontstaat er een sterk verhoogde zuurstofdruk in het lichaam met 3 belangrijke gevolgen:  Er ontstaan nieuwe vaten in slecht doorbloed weefsel en in littekens. Wondgenezing (o.m. bij diabetes- en bestralingswonden) wordt gestimuleerd.De zuurstofrijke omgeving is daarnaast ongunstig voor bacteriën. Hierdoor verminderen en verdwijnen infecties.

Inhalatie therapie

Dit is een behandeling waarbij men stoom inademt, die met kruiden, mineralen of medicijnen is verrijkt. De inhalatie therapie vergemakkelijkt de ademhaling en wordt daarom bij de behandeling van luchtwegenaandoeningen gebruikt.

Jetdouche

Jetdouche is een massage met een sterke waterstraal (vaak afwisselend koud en warm) en wordt veelal toegepast bij thalasso kuren. Een therapeut spuit van een afstand een waterstraal naar de te behandelen lichaamsdelen. De jetdouche is een vorm van  hydromassage en heeft niet alleen een ontspannend werking, maar zorgt tegelijkertijd ook voor een goede doorbloeding van het lichaam en afvoer van afvalstoffen. Een jetdouche heeft o.m. een positief effect bij de behandeling van cellulitis.

Kinesitherapie

Kinesitherapie (fysiotherapie) richt zich op het verminderen van problemen bij het bewegen. Het beoogt de kwaliteit van het menselijk bewegen -verminderd door ziekten, aandoeningen, trauma’s, ongevallen en syndromen- te vergroten of te behouden. De fysiotherapeut c.q. kinesitherapeut geeft behandelingen middels bewegingstherapie, massage en fysische therapie. Daarnaast geeft de therapeut ook preventief advies, voorlichting en begeleiding.

Klankmassage

Bij klankmassage worden speciale klankschalen op en om het lichaam gezet en aangeslagen. De hierdoor geproduceerde trillingen gaan over op het lichaam en zorgen voor diepe ontspanning, stressvermindering en stimuleren tevens energiepunten.

Klassieke massage

Een klassieke massage is gebaseerd op zowel de kennis van de westerse gezondheidszorg, alsmede op basis van de oosterse filosofie. Door het langzaam en ritmisch masseren van een bepaalde plek wordt het bloed als het ware weggeduwd, waardoor nieuw, zuurstofrijk bloed terug kan stromen in de spieren en deze zich ontspannen.

Kneipp therapie

De Kneipp therapie is ontwikkeld door Sebastiaan Kneipp, een Duitse priester. De leer van Sebastian Kneipp is gebaseerd op de peilers gezonde voeding, beweging middels wandelingen en oefeningen, geneeskrachtige planten, water en levenswijze.

Het meest bekend is de waterbehandeling, waarbij men met blote voeten over kiezelsteentjes in koud water loopt. De kiezelsteentjes en het koude water stimuleren de voetzool en de huid en daarmee de bloedsomloop. Vooral in Duitsland vind men nog op veel plekken in de natuur een zogenaamde “Trettbecken” waar men met blote voeten over de kiezelsteentjes in het water kan lopen. Daarnaast zijn er moderne Kneipp bassins in diverse kuuroorden die hetzelfde effect beogen.

Koolzuurgas bad

Een koolzuurgas bad is een individueel bad met thermaal (36º – 38º C) of normaal water (32º – 34º C), waarin kleine bubbeltjes koolzuurgas worden gepompt.  Het koolzuurgas wordt door de huid geabsorbeerd  en heeft een bloeddruk verlagende werking. Deze behandeling is daarom ideaal bij ontspannende, anti-stress kuurprogramma’s. Bovendien zorgen de kleine bubbeltjes voor een aangename sensatie.

Kruidenbad

Een kruidenbad is een warm bad, waaraan kruiden zijn toegevoegd. Dit bad heeft zowel een ontspannende werking, alsmede een positief lichamelijk effect door inademing van de vrijkomende etherische oliën.

Laser therapie

Bij lasertherapie wordt gebruik gemaakt van laserlicht met één specifieke golflengte (ook wel coherent licht genoemd). Hierdoor ontstaat een dunne, krachtige straal waarmee diep in de huid gewerkt kan worden. Deze geheel pijnloze behandeling wordt ingezet op specifieke lichaamsdelen of op grotere lichaamsoppervlakten en heeft een pijnstillende-, ontstekingsremmende-, weerstandverbeterende-, spasme- en oedeemverminderende werking.

Lasertherapie wordt o.m. ingezet bij de behandeling van spier- en gewrichtsklachten en diverse huidproblemen.

 

Leverpakking

De lever is een zeer belangrijk orgaan voor de gezondheid. Het filtert elke 24 uur meer dan 600 liter bloed en kan alles verwerken en gifvrij maken wat men via de spijsvertering binnen krijgt. Een goed functionerende lever is daarom van essentieel belang om diverse ziektes te voorkomen.

Een leverpakking met bijvoorbeeld modder, moor of hooi wordt op de lever gelegd en helpt de lever om sneller te ontgiften en gifstoffen af te voeren.

 

 

Lichttherapie

Licht heeft een grote invloed op het lichaam. Licht (en geen licht) stuurt de biologische klok aan en beïnvloedt hiermee direct vele van onze gedragingen en lichaamsfuncties, waaronder lichaamstemperatuur, hartslag, gemoedstoestand en het slaap-waak ritme. Licht heeft bovendien een grote invloed op de huid.

Bij lichttherapie (ook wel ‘heliotherapie’ genoemd) wordt gebruik gemaakt van zichtbaar of ultraviolet licht en wordt toegepast bij de behandeling van huidklachten (o.m. bij psoriasis, acné, eczeem, couperose etc.), stofwisselingsstoornissen, alsmede bij de behandeling van winterdepressie, slaapproblemen en burn-out.

Lymfe drainage

Lymfedrainage is een speciale massage techniek om lymfevocht af te voeren.

Magneet therapie/magneet resonantie therapie

Bij magneet therapie wordt het te behandelen lichaamsdeel blootgesteld aan een kunstmatig opgewekt magnetisch veld. Dit is een zwak pulserend magnetisch veld, dat een positieve invloed heeft op de stofwisseling en celregeneratie en daarmee een genezende werking heeft.

Medisat

Medisat is een speciale ligfiets,waarbij men onder warmte producerende infraroodlampen moet fietsen. Dit trainingsapparaat wordt o.m. gebruikt bij de afslankkuur in het Sloveense Smarjeske Toplice. De combinatie van inspanning en warmte zorgt voor een versnelde vetverbranding.

Medische massage

Medische massage is een massage van het lichaam of een lichaamsdeel ter vermindering van specifieke klachten. Dit ter onderscheiding van een sportmassage (dat specifiek gericht is op vermoeide spieren) of een ontspanningsmassage.

Meditatie

Meditatie is een vorm van spirituele oefening. Vele religies en geloofsstromingen kennen de meditatie in één of andere vorm. In de 20e eeuw ontstond in het westen hernieuwde belangstelling voor meditatie en bewustzijnsverruiming.

Mindfulness

Mindfulness is een wetenschappelijk bewezen trainingsmethode en bestaat uit een combinatie van Oosterse meditatie technieken en Westerse psychologie. Het traint de geest en leert hoe je rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf, waardoor het leven makkelijker en de levensvreugde groter wordt. Mindfulness heeft positieve effecten op o.m. stress en burnout, slaapproblemen, chronische pijn, hartklachten, maag- en darmproblemen, angststoornissen en depressies. Ook bij mensen die géén specifieke klachten hebben, verbetert mindfulness de levenskwaliteit aanmerkelijk.

Modder

Modder (zie ook peloïd) wordt in kuuroorden toegepast in de vorm van modderbaden, modderpakkingen of massages met modder. De heilzame werking van modder is al vele eeuwen bekend en wordt zowel voor medische-, alsmede voor cosmetische doeleinden gebruikt.

Het heilzame effect van modder berust op de vele aanwezige mineralen en de ‘hygroscopische werking’ (effect op de vochtbalans van de huid). Bovendien houdt modder warmte lang vast als het op de huid wordt toegepast. Hierdoor worden de doorbloeding en de bloedcirculatie gestimuleerd, pijn verminderd en worden afvalstoffen goed door de huid afgevoerd.

Modderbad

Modder wordt in kuuroorden o.m. toegepast in de vorm van modderbaden. Modder wordt daarbij in speciale baden vermengd met thermaal- of mineraal water om een dubbel heilzaam effect te genereren. Modderbaden worden o.m. gebruikt bij reuma-, psoriasis en anti-stress kuren. Een modderbad zorgt voor een verbeterde doorbloeding, stimuleert de bloedcirculatie, vermindert pijn en werkt ontspannend.

Modderpakking

Modder wordt in kuuroorden o.m. toegepast in de vorm van een modderpakking. Bij een dergelijke wordt geneeskrachtige modder op de te behandelen lichaamsdelen of als een volledige lichaamspakking aangebracht.

Modderpakkingen worden gebruikt bij reuma kuren.

Moor

Moor is veen dat gewonnen wordt om gebruikt te worden voor therapeutische doeleinden. Dit veen is rijk aan plantenresten en de combinatie van warmte en huminezuur zorgt voor een diepe doorwerking in spieren en gewrichten.

Moor wordt veelal in pakkingen toegepast en gebruikt bij de behandeling van reumatische aandoeningen.

Niagara detoxbad

Dit is een bad met krachtige massage stralen en wordt o.m. gebruikt bij de detox- en antistress kuur.

Nordic Walking

Nordic Walking is wandelen met aangepaste skistokken, die ‘poles’ worden genoemd. Nordic Walking komt uit Finland en was oorspronkelijk bedoeld als zomertraining voor langlaufers.

Door het gebruik van de stokken worden de beengewrichten ontlast. Nordic walkers maken dan ook meer gebruik van hun schouders en bovenarmspieren. Nordic Walking is ideaal voor conditie verbeterende doeleinden en draagt bij aan een gezondere leefstijl.

Onderwatermassage

Onderwater massage is een massage met een sterke waterstraal door een therapeut in een bad. Onderwater massage ontspant lichaam en geest door de gewichtloosheid, vermindert spierpijn, helpt spieren te ontspannen en ontlast de gewrichten.

Ontslakken

Ontslakken is het zuiveren van het lichaam van achtergebleven afvalstoffen in de darmen. Het menselijk lichaam krijgt dagelijks te maken met afval- en gifstoffen. Zelfs bij optimaal functioneren worden nooit alle afvalstoffen verwerkt en blijven er deeltjes achter. Deze deeltjes worden ‘slakken’ genoemd. Dit zijn onder andere conserveringsmiddelen, kleur- en smaakstoffen, nicotine, alcohol, koffie en stoffen uit vervuilde lucht. Hierdoor ontstaan storingen in ons stofwisselingsproces, waardoor gifstoffen niet meer goed afgevoerd, doch opgeslagen worden in spier-, bind- en vetweefsel. Dit leidt tot een verzwakking van het immuunsysteem en wordt men eerder vatbaar voor allerlei kwalen en ziektes.

In dit geval kan een ontslakkingskuur (ook wel  detox kuur, ontgiftingskuur of reinigingskuur genoemd) het zelfreinigende vermogen van het lichaam helpen. Na een ontslakkingskuur voelt men zich letterlijk weer als herboren, schoon, gezond en vol energie.

Osteopathie

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen.

PACE

PACE is een afwisselende en intensieve kracht- en conditie training met diverse apparaten voor een optimale vetafbouw.

Panchakarma

Panchakarma is de klassieke ontslakkings methode van de Ayurveda leer. Het bestrijdt de oorzaak van een ziekte en herstelt de balans in de 3 soorten bio-energieën Vata, Pitta en Kappa.

Pantai Luar

Pantai Luar is een Oost-Aziatische massagetechniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van massagestempels en warme olie. Het lichaam wordt ingesmeerd met de olie om vervolgens met deze stempels gemasseerd te worden. De stempels zelf worden ook verwarmd (tot 120º C), waardoor men met snelle bewegingen moet masseren. Pantai Luar stimuleert zo de vorming van nieuwe huidcellen en werkt tevens ontspannend.

Parafango

Parafango is een mengsel van modder, paraffine en paraffine olie. Dit mengsel wordt eerst verhit om vervolgens toegepast te worden als applicatie (38º-45º C) op specifieke, problematische lichaamsdelen.

De warmte ontspant spieren, vermindert spasmen, vermindert chronische pijn en ondersteunt het helende vermogen van weefsel.

Parafine behandeling

Er bestaan diverse wijze van parafine behandelingen, zoals het in laagjes borstelen van parafine op bepaalde lichaamsdelen, het weken van een lichaamsdeel in parafine of het plaatsen van een een dunne parafine plak op bepaalde problematische gebieden.

De warme parafine ontspant spieren, vermindert spasmen, vermindert pijn en bevordert het helende vermogen van weefsels.

Peeling

Peeling (ook wel exfoliation genoemd) is een techniek, waarbij oude oppervlakkige huidcellen verwijderd worden en nieuwe, jonge huidcellen aan de oppervlakte komen met als resultaat dat de huid er weer zacht en egaal gaat uitzien. Een peeling is vooral geschikt voor plaatsen waar de huid vrij dun is, zoals de hals en het gezicht.

Peloïd

‘Peloïd’ is een mineraal rijke modder, die in diverse kuuroorden in de vorm van pakkingen  of baden gebruikt wordten bij o.m. reuma behandelingen.

Pressotherapie

Pressotherapie is een techniek voor drainage en om oedeem in bloedvatenstelsels en lymfestelsels te reduceren. Het activeert de circulatie van het (bloed)vaatstelsel en het lymfestelsel en stimuleert hierdoor de absorbtie van extracellulair vocht en draineert dit naar de organen.

Met een speciaal pressotherapie apparaat wordt er door middel van een compressor lucht geblazen in een ‘broek’ of ‘mouwen’ met compartimenten. Door dit in een bepaalde volgorde te doen wordt de doorstroming van de lymfebanen gestimuleerd.

Pilates

Pilates is een bewegings- en oefentechniek met als doel het lichaam soepel(er) te maken, te versterken en in balans te brengen. Dit gebeurt middels een combinatie van doelgerichte spieroefeningen met uitgekiende ademhalingspatronen. Pilates wordt daarom veelvuldig gebruikt bij fysieke rehabilitatie en bij de behandeling van allerlei spier- en gewrichtsklachten.

Pilates versterkt het spierstelsel (met name de kleine spieren), verbetert de lichaamshouding en coördinatie, vergroot de beweeglijkheid, vermindert/verlicht houdings- en lichaamsklachten en verbetert de ademhaling en daarmee de doorbloeding en longcapaciteit.

Radonbad

Radon (Rn) is een kleurloos, radioactief edelgas. Het komt o..m. in zeer lage concentraties voor in een aantal thermale bronnen en wordt gebruikt in baden voor zijn helende eigenschappen op het gebied van spier-en gewrichtsklachten, huidaandoeningen en aandoeningen van de luchtwegen.

Rugschool

Rugschool is een fysiotherapeutisch behandelprogramma met als doel rugklachten en pijn te verminderen.

Sapvasten

Bij een sapvastenkuur wordt gebruik gemaakt van verse groenten- en vruchtensappen, water en kruidenaftreksels ter ontgifting (ontslakking) en ter bevordering van het welzijn en de vitaliteit van de kuurgast.

Scrubben

Scrubben, ofwel exfolieren is een huidbehandelingsmethode om dode huidcellen te verwijderen. Korreltjes, alsmede andere ingrediënten (zoals melkzuur, fruitzuur of citroenzuur) in scrubs zorgen ervoor dat dode huidcellen verdwijnen, waardoor de huid zachter en stralender wordt.

Shiatsu

Shiatsu is een Japanse massagetechniek waarbij op bepaalde punten van het lichaam (meridianen) druk wordt uitgeoefend.

Spa

Het woord spa vindt zijn oorsprong in de oude Romeinse kuuroorden met geneeskrachtige bronnen. Letterlijk is spa de afkorting van het Latijnse ‘sanus per aquam’ of ‘sanitas per aquam’, hetgeen ‘gezondheid door water’ betekent.

Spirometrie test

Spirometrie (ook wel ‘blaastest’ genoemd) is een test om de longfunctie te meten en daarmee obstructieve longaandoeningen (astma en COPD) op te sporen en te controleren.

Stoombad

Een stoombad (Turks bad) is een warme ruimte van 40º à 60º Celsius met een hoge luchtvochtigheid van ongeveer 98%. Door zo’n 10 à 20 minuten in een stoombad te verblijven, gaan de huidporiën open staan en wordt het vuil, middels het zweten, naar buiten gedreven. Een stoombad stimuleert de doorbloeding van de huid, waardoor de huid zacht en soepel wordt en werkt tevens ontspannend.

Tai Chi

Het Chinese Tai Chi is een vorm van schaduwvechten en is voor iedereen geschikt, ongeacht leeftijd en lichamelijke conditie. De langzame sierlijke bewegingen zorgen voor meer kracht en flexibiliteit en verbeteren evenwicht en circulatie.

Thai massage

De traditionele Thaise massage is één van ’s werelds oudste geneeswijze en is meer dan 2500 jaar oud. Het lichaam van de gemasseerde wordt tijdens de massage in diverse yoga posities gebracht. Men wordt bewerkt met knieën en ellebogen en soms zelfs met het volledige gewicht van de masseur. Hierbij wordt geen olie gebruikt.

Thalassotherapie

Thalasso komt van het Griekse woord thalassa en betekent zee. Thalasso therapie is dus in feite een ‘zeetherapie’, waarbij gebruik wordt gemaakt van alle weldaden van de zee, zoals zeewater, modder, algen, plankton, mineralen, zouten en het klimaat aan zee zelf.

Thalasso therapie heeft niet alleen een krachtgevende en ontspannende werking, maar ook een positieve invloed op allerlei spier- en gewrichtsklachten. Typische thalasso kuurbehandelingen zijn baden, massages en lichaamspakkingen.

Therapeutische groepsoefeningen

Naast individuele kuurbehandelingen (diverse soorten baden, massages, pakkingen e.d.) worden er bij diverse kuren ook groepsoefeningen gedaan. Dit zijn o.m. aqua gym, Pilates, Tai Chi of yoga. Dergelijke groepsoefeningen staan altijd onder leiding van een gekwalificeerde therapeut en richten zich veelal op kuurgasten die een overeenkomstig diagnostisch profiel hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aqua gym met oefeningen die specifiek bedoeld zijn voor mensen met de ziekte van Bechterew of oefeningen voor mensen die willen afslanken.

Thermaal water

Thermaal water ontspring diep vanuit het binnenste van de Aarde en is daardoor warm en rijk aan mineralen. De minerale samenstelling van dit water varieert per locatie. Het gebruik van thermaal water is één van de oudste en meest bijzondere natuurlijke geneeswijzen en wordt o.m. toegepast bij de behandeling van reumatische aandoeningen, revalidatie, stress verlagende therapieën en bij diverse soorten huidproblemen.

Thermaal water wordt tevens in bepaalde kuuroorden gebruikt voor zogenaamde drinkkuren, waarbij men dagelijks thermaal water drinkt tegen o.m. maag-, darm-, spijsverterings-, gal-, stofwisselings- en blaasklachten

.

Tractie

Tractie betekent letterlijk ‘trekken’ en is een fysiotherapeutische behandelvorm, die ontwikkeld is door de reumatoloog Moll Károly. Door middel van een externe, trekkende kracht probeert men invloed uit te oefenen op een lichamelijke stoornis of beperking met als doel de ruimte tussen aansluitende botdelen in een gewricht te vergroten. Tractie wordt toegepast bij de behandeling van o.m. artrose en rug- en nekklachten.

Tractiebad (onderwater tractie)

Bij een tractie bad (een passieve stretching techniek in thermaal water) wordt gebruik gemaakt van zowel het gewicht van het lichaam -dat middels een soort harnas constructie aan de nek of onder de armen in het thermaal water hangt- alsmede van de eigenschappen van het thermaal water zelf. Indien nodig kunnen extra gewichten rond de middel of aan de voeten worden bevestigd om het ‘stretching effect’ te vergroten. Deze behandeling staat onder toezicht van een gespecialiseerde therapeut en duurt ca. 15 minuten.

 

Ultrasound therapie

Bij ultrasound wordt gebruik gemaakt van pulserende ultrageluid (ultrasound) met een lage intensiteit en een hoge frequentie. Ultrasound verbetert o.m. de bloedcirculatie, de botkwaliteit en vermindert pijn. Het wordt o.m. toegepast bij de reuma kuur.

Ultrasound van de halsslager

Ultrasound van de halsslagader is een onderzoek, waarbij met behulp van geluidsgolven een scan wordt gemaakt van de halsslagaders en is onderdeel van een uitgebreid cardiovasculair onderzoek.

Vichy douche

Een Vichy douche is een vorm van hydrotherapie, waarbij men op een warm waterbed ligt en waarbij meerdere douchekoppen op het lichaam staan gericht. Een Vichy douche zorgt voor een ontspannende massage van de reflex zones van het lichaam en verbetert de doorstroming van  bloed- en lymfevaten.

Vier cellen galvanisch bad

Deze behandeling (zie ook galvanisch bad) is in het bijzonder gunstig voor mensen met reumatoïde artritis. De onderarmen en de onderbenen worden alle vier in speciale waterkuipen (34º C) geplaatst, waardoor vervolgens elektrische stroom wordt geleid.

Vier handen massage

Bij een vier handen massage wordt men door twee masseurs tegelijk gemasseerd. Beide masseurs masseren synchroon de diverse lichaamsdelen. De masseurs komen in een soort flow en op een gegeven moment voelt men de vier handen als één geheel.

Voetreflex therapie

Voetreflex therapie, ofwel voetreflex massage is een reflex behandelmethode, die de gesteldheid van de inwendige organen en weefsels beïnvloedt en zo het algemene welzijn bevordert. Het principe van deze methode is dat elk orgaan of weefsel projectievelden (reflexgebieden) heeft op bepaalde delen van het lichaam.

Watershiatsu of Watsu

Water Shiatsu (of Watsu) is een variant op de Shiatsu massage- en drukpunt techniek, die echter uitgevoerd wordt in (thermaal) lichaamswarm water (36º – 37º C). Men wordt drijvend ritmisch bewogen en gemasseerd. Het hele lichaam wordt in vloeiende bewegingen gerekt en gestrekt en wervelkolom en gewrichten worden soepel bewogen. Hierdoor komen lichaam en geest tot rust en zorgen voor een diepe ontspanning.

Wellness

Het begrip wellness is ontstaan uit de samenvoeging van ‘well-being’ en ‘fitness’: je goed voelen en fit blijven. Wellness, ofwel ‘welbevinden’ is een populaire ‘lifestyle’ trend geworden, waarbij men streeft naar het bereiken, verbeteren en behouden van een gezonde leefstijl. Dit doet men door verantwoord te eten, voldoende te bewegen en na inspanning ontspanning te zoeken.

Yoga

Yoga is een eeuwenoud meditatie techniek uit India met als doel de éénwording van lichaam en geest. Er bestaan vele verschillende vormen van Yoga, zoals Raja Yoga, Bhakti Yoga en Hatha Yoga. De laatste is het meest bekend in het westen. Hatha Yoga onderscheidt zich van andere vormen van yoga doordat op zowel het meditatieve, als het fysieke aspect aandacht wordt besteed. De oefeningen zorgen voor een soepeler lichaam, een betere ademhaling en een groter concentratievermogen.

Yogalates

Yogalates is een mix van Pilates en yoga, waarbij dynamische Pilates oefeningen worden afgewisseld met typische yoga houdingen, zodat oefeningen gericht op o.m. spierversteviging en ontspanningsoefeningen elkaar afwisselen.

 

Zuurstoftherapie

Zuurstoftherapie is een behandelwijze waarbij men 100% zuurstof inademt middels een masker of in een drukcabine, waarin de druk hoger is dan 1 atmosfeer.

Zuurstoftherapie verbetert het geheugen en vermindert slapeloosheid en wordt o.m. gebruikt in combinatie met de Aslan- en anti-stress kuur in bepaalde kuuroorden.

© Reisorganisatie Fontana 2020 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fontana.