Medivitaal reizen

Voor wie bedoeld?

Onder de noemer ‘medivitaal’ bieden we reisarrangementen met kuurprogramma’s die specifiek bedoeld zijn voor mensen met een bepaald soort aandoening, zoals die aan het bewegingsapparaat of de luchtwegen, huidproblemen, ouderdomsklachten of hart- en vaatziekten.

Het primaire doel van een dergelijke reis is de kenmerkende gezondheidsklachten te verminderen, het lichamelijke functioneren te verbeteren, de mobiliteit te vergroten en daardoor ook de zelfredzaamheid. Let wel: een medivitaal reis bieden géén genezing!

Opzet medivitaal kuurprogramma’s

Afhankelijk van de bestemming en de intensiteit van het gekozen programma krijgt u minimaal 2 tot maximaal 5 behandelingen per kuurdag, gedurende 5 of 6 dagen per week. De programma’s bestaan veelal uit een combinatie van individuele- en groepsbehandelingen.

Medisch onderzoek en toezicht arts

Standaard beginnen onze medivitaal programma’s met een onderzoek door een medisch specialist. Op basis van uw specifieke gezondheidsklachten bepaalt deze welke combinatie, frequentie en intensiteit van behandelingen u krijgt. Oftewel, het behandelprogramma wordt op u toegesneden.

De arts houdt daarnaast toezicht op het verloop van het kuren en zal, indien nodig, het programma tussentijds aanpassen. Aan het eind van de kuur volgt in de meeste gevallen een afsluitend onderzoek.

Over contra-indicaties

Bij het aanvangsonderzoek kijkt de arts ook naar mogelijke contra-indicaties die bepaalde behandelingen kunnen uitsluiten. Worden deze vastgesteld of is er een vermoeden, dan zal de arts kijken naar alternatieve behandelingen die wel mogelijk zijn en op basis daarvan een aangepast behandelplan opstellen. Dit wordt weliswaar met u besproken, doch de arts heeft hierbij altijd het laatste woord daar deze verantwoordelijk is voor uw gezondheid en welzijn tijdens het kuren.

Gebruikte therapievormen

Afhankelijk van de bestemming maakt men bij het kuren gebruik van de volgende therapieën:

  • Fysiotherapie: Middels gerichte bewegingsoefeningen (actief of passief) in zaal of water worden spieren soepele en sterker gemaakt, pijnklachten verminderd en houding, balans, coördinatie en conditie verbeterd.
  • Hydrotherapie: Dit zijn de ‘natte behandelingen’, zoals onderwater- en douchemassages, modderbaden, kruidenbaden, baden in thermaal of zoutwater en CO2 baden. De warmte en minerale samenstelling van het water verminderen pijn, ontspannen en bevorderen de bloedsomloop.
  • Mechanotherapie: Een therapeut oefent manueel druk uit op bepaalde delen van het lichaam middels massages, pressotherapie, tractie etc. Dit vermindert pijnklachten, maakt spieren en gewrichten soepeler, ontspant en bevordert de bloedcirculatie en stofwisseling.
  • Thermotherapie (warmtetherapie): In de vorm van warmtepakkingen met modder, fango of paraffine. De warmte vermindert pijn en spierspanning, stimuleert de bloedcirculatie, ontspant en regenereert de huid.
  • Cryotherapie (koudetherapie): In de vorm van koudepakkingen met cryogel of door zeer koude lucht op de te behandelen plek te richten. Dit vermindert pijnklachten, ontstekingen en zwellingen.
  • Elektrotherapie: Dit zijn (pijnloze) behandelingen met behulp van elektronische apparatuur. Voorbeelden zijn TENS, MBST, galvanische baden, laser-, ultrasound- en magnetotherapie. Het wordt o.m. gebruikt ter behandeling van pijnklachten en ontstekingen.
  • Holistische therapieën: Therapieën waar lichaam en geest als één geheel benaderd worden, zoals yoga, tai chi, qigong en shiatsu.
  • Overige therapieën: inhalatietherapie, drinkkuren, lichttherapie etc.

Voor meer informatie en/of advies over onze medivitaal reizen en programma’s:

038 084480      
info@gezondheidsvakanties.be

[/one_half_last]

Onze medivitaal kuurprogramma's

 • Anti-aging

  Anti-aging

  Aslan therapie wordt toegepast ter bestrijding van ouderdomsklachten, bloedcirculatie problemen, ter verbetering van de algehele conditie en werkt ondersteunend bij reuma en hart- en vaatziekten

 • Reuma

  Reuma

  De reuma kuur richt zich op de behandeling van diverse reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, de ziekte van Bechterew, fibromyalgie, artrose, osteoporose, artritis psoriatica, jicht e.d.

 • Rugklachten

  Rugklachten

  Een speciaal rugprogramma ter vermindering van aspecifieke rugklachten middels fysiotherapie, hydrotherapie en elektrotherapie

 • RSI

  RSI

  Kuurprogramma voor de behandeling van RSI (o.a. muisarm, tennisarm, frozen shoulder etc.) kenmerkende klachten, zoals pijn, stijfheid, zwellingen en vermoeidheid

 • Revalidatie na gewrichtsoperatie of sportblessure

  Revalidatie na gewrichtsoperatie of sportblessure

  Intensieve revalidatie na een gewrichtsoperatie of sportblessure in een gespecialiseerd kuuroord voor een snel herstel

 • Luchtwegproblemen

  Luchtwegproblemen

  Het luchtwegen kuurprogramma richt zich op vermindering van klachten als gevolg van luchtwegaandoeningen en is geschikt bij o.m. astma, luchtweg allergieën en mildere vormen van COPD

 • Cardiovasculaire kuurreizen

  Cardiovasculaire kuurreizen

  Revaliderende behandelingen ter vergroting van de conditie en vermindering van eventuele pijnklachten in combinatie met ontspannende behandelingen

 • Huidproblemen

  Huidproblemen

  Naast bestemmingen die specifieke huidprogramma’s bieden (o.a. voor psoriasis, eczeem en dermatitits), bieden diverse van onze bestemmingen ook uitstekende condities voor vermindering van huidklachten door hun gunstige klimaat en natuurlijke therapeutische middelen

© Reisorganisatie Fontana 2020 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fontana.