Ayurveda in Sri Lanka

Het tropische eiland Sri Lanka beschikt over meer dan 1500 km witte stranden met kokospalmen aan de azuurblauwe Indische Oceaan. Als reiziger zult u hier een hoog ontwikkelde cultuur ervaren, afwisselende landschappen en een uitermate gastvrije bevolking. Een bevolking die een bonte mengeling van gemeenschappen, religies en culturen is.

Sri Lanka heeft een moessonklimaat met het gehele jaar een temperatuur van zo’n 30° C en een zeewater temperatuur van gemiddeld 27° C. In de moessontijd (mei en juni, alsmede van midden september tot eind oktober) vallen er meestal korte, maar hevige regenbuien.

Sri Lanka is de ideale bestemming om een traditioneel Ayurvedisch gezondheidsprogramma te volgen. Ayurveda is een ongeveer 5000 jaar oude holistische gezondheidsleer met als doel harmonie te scheppen tussen lichaam en geest. Gezond is men volgens deze leer als lichaam en geest met elkaar in harmonie zijn.

Surya Lanka, Ayurveda Beach Resort in Talalla

Het direct aan het strand gelegen Surya Lanka stamt uit 1995 en was het allereerste Ayurvedische resort, dat zich exclusief richt op het verzorgen van kwalitatief hoogwaardige, traditionele Panchakarma gezondheidsprogramma’s.

Surya Lanka ligt in het uiterste zuiden van Sri Lanka (op ca. 160 km van de hoofdstad Colombo) in het plaatsje Talalla. Nabij Talalla bevindt zich Matara, een stad waar ook de Nederlanders in de 17e- en 18e eeuw hun stempel op hebben gedrukt. Zichtbare overblijfselen hiervan zijn o.m. een tweetal forten en een vuurtoren, die als de oudste en mooiste van Sri Lanka wordt beschouwd.

De reis naar Talalla

Er zijn meerdere vluchtmogelijkheden naar de hoofdstad Colombo vanaf Brussel of Amsterdam. Afhankelijk van het moment van de boeking zoeken wij voor u de meest voordelige of juist meest gunstige vlucht.

Na aankomst op het vliegveld van Colombo wordt u afgehaald door een taxi van het hotel. Indien u heel vermoeid bent, kunt u gebruik maken van de Surya Lanka Bungalow in Colombo om eerst even bij te komen van de reis.

De route naar Talalla loopt langs een groot deel van de westkust van Sri Lanka. Hoewel een relatief lange rit (ca. 4 uur), is deze meer dan de moeite waard. Onderweg zult u veel van het land zien en prachtige uitzichten hebben op de Indische Oceaan.

Weersverwachting Talalla

[forecast location=”Tangalla, Sri Lanka” caption=”” measurement=’C’ todaylabel=”Vandaag” datelabel=”date(‘d/m/Y’)” highlow=’%%high%%°/%%low%%°’ numdays=”6″ iconset=”Incredible” cache=”true” width=”100%” layout=”simple” hidedata=”search”]

Hotel Surya Lanka & Panchakarma kuur

Hotel Surya Lanka ligt aan de uiterste zuidkust van Sri Lanka bij het dorpje Talalla, op zo’n 11 km van het stadje Matara. Deze groene oase van rust is direct aan het strand gelegen, ver weg van de drukte en het massa toerisme. Hier vindt u de rust en het comfort voor een perfekte Ayurveda kuur aangevuld met yoga en meditatie.

Hotel Surya Lanka is speciaal gebouwd voor het ontvangen van Ayurveda gasten. Het ligt in een grote tuin met prachtige oude bomen, palmen, varens en bloemen, die grenst aan het schone, onbedorven strand.

Het hotel telt 35 ruime en smaakvol ingerichte kamers, verdeeld over 4 gebouwen van elk 2 verdiepingen, waardoor de privacy optimaal is. Er is een lobby met receptie en zitjes, een openlucht restaurant en een zoetwater buitenbad van 18 meter. Het hotel beschikt in de openbare ruimtes over gratis draadloos internet.

Uw kamer heeft een zithoek, fan, toilet, douche, haardroger en een terras of balkon.

kuurreis_Sri_Lanka_Surya_Lanka_Talalla

Fotogalerij hotel Surya Lanka: klik op afbeelding voor meer foto’s

Panchakarma is de klassieke ayurvedische detox methode. Het beoogt de oorzaak van een ziekte te bestrijden en de balans in de 3 soorten bio-energie Vata, Pitta en Kappa te herstellen.

Het Panchakarma programma begint met een medisch onderzoek door de Ayurveda arts, die bepaalt wat uw huidige lichamelijke en geestelijke conditie is en in welke mate de 3 dosha’s in balans zijn. Om de balans te herstellen, stelt de arts een persoonlijk dieet en behandelprogramma samen.

Wat het dieet betreft: de Ayurveda leer beschouwt voedsel niet alleen als iets om van te genieten, maar ook als een “medicijn” voor lichaam en geest. Voedsel speelt daarom een belangrijke rol in het herstelproces van de balans tussen de verstoorde bio-energieën Vata, Pitta en Kappa.

Alle maaltijden worden op geheel ayurvedische wijze -in overleg met de arts- bereid. Daarbij houdt men ook rekening met gasten bij wie de dosha’s wel in balans zijn, alsmede met gasten die een eventueel individueel dieet en/of een speciaal dieet als onderdeel van een ayurvedische behandeling krijgen. Bepaalde Panchakarma behandelingen vereisen namelijk een specifiek dieet om het effect van een dergelijke behandeling te kunnen optimaliseren. Dit alles kunt u lezen u in een klein medisch boekje dat elke gast ter plaatse krijgt en dat is samengesteld onder supervisie van de arts en de keukenchef.

Bij het afsluitend medisch onderzoek krijgt u van de arts een overzicht met adviezen over Europees voedsel in overeenstemming met uw constitutie en medische conditie.

Elke week geeft de keukenchef een demonstratie van ayurvedisch koken, waarbij u ervaring kunt opdoen met kruiden en specerijen die bij de bereiding van authentieke Sri Lankaanse gerechten worden gebruikt.

Uitgangspunt is dat voedsel in harmonie is met de Panchakarma kuur: géén zuivel, géén tarwe, wel rijst, minimaal gebruik van olie, géén hete kruiden, vrijwel vegetarisch (met beperkt witte vis en kip) met nadruk op tropische vruchten, verse groenten, kruiden en specerijen. Voor gasten met specifieke gezondheidsklachten maken de artsen een individueel dieetplan, waarbij bepaalde voedingsstoffen worden aan- of juist afgeraden.

Het kuurprogramma is verdeeld over 3 delen: de Purva karma (voorbereidende behandelingen), de Pradhana karma (hoofdbehandelingen) en de Pashata karma (nabehandelingen). Het soort, de volgorde en de combinatie van behandelingen zorgen voor het meest optimale resultaat.

Het kuurprogramma bestaat vooral uit allerlei soorten massages, waarbij veel olie wordt gebruikt. Deze olie is vermengd met door de Ayurveda arts voorgeschreven kruidenextracten. De olie wordt via de huid opgenomen in het lichaam om zo het ontslakkingsproces te stimuleren.
Daarnaast krijgt men krachtige zweet stimulerende behandelingen, zoals stoombaden, inhalaties, kruidenbaden en pakkingen. Eveneens bedoeld om het lichaam te ontgiften. De kuur wordt aangevuld met yoga en meditatie oefeningen.

De Panchakarma kuur in Surya Lanka kent de volgende varianten:

 • Panchakarma Intensief Kuur. Dit is de meest geboekte kuur door de gasten. De Panchakarma Intensief Kuur is een complete detox kuur met uitgebreide behandelingen en inclusief ayurvedische medicijnen. Afhankelijk van hetgeen de arts voorschrijft, krijgt u gemiddeld 5 behandelingen per dag.
 • Panchakarma Heil Kuur. De Panchakarma Heil Kuur is bedoeld voor gasten met specifieke medische klachten, zoals artritis, astma, burnout e.d. Deze kuur geeft behandelingen en medicamenten, die meer specifiek gericht zijn op dergelijke klachten. Ook hier bepaalt de arts welke behandelingen nodig zijn. Minimum duur voor deze kuur is 2 weken.
 • Panchakarma Light Kuur. De Panchakarma Light kuur is voor gasten die een minder uitgebreid programma wensen. Het is een complete detox kuur, doch met minder behandelingen.
Ayurveda in Sri Lanka: Panchakarma detox programma's

Fotogalerij Panchakarma programma: klik voor meer afbeeldingen

Ayurvedische kuurprogramma's

Dit is de meest geboekte kuur door de Fontana gasten. De Panchakarma Intensief Kuur is een complete detox kuur met uitgebreide behandelingen en inclusief ayurvedische medicijnen. Afhankelijk van hetgeen de arts voorschrijft, krijgt u gemiddeld 5 behandelingen per dag.

De Panchakarma Heil Kuur is bedoeld voor gasten met specifieke medische klachten, zoals artritis, astma, burnout e.d. Deze kuur heeft behandelingen en ayurvedische medicijnen, die meer specifiek gericht zijn op dergelijke klachten. Ook hier bepaalt de arts welke behandelingen nodig zijn. Minimum duur voor deze kuur is 2 weken.

De Panchakarma Light kuur is voor gasten die een minder uitgebreid programma wensen. Het is een complete detox kuur, doch met minder behandelingen.

Prijzenoverzicht

Korting voor leden van Bond Moyson, De Voorzorg of Socialistische Mutualiteit Brabant:
• € 50 korting bij gezondheidsvakanties vanaf € 500
• € 100 korting bij gezondheidsvakanties vanaf € 1000
• € 150 korting bij gezondheidsvakanties vanaf € 1500
• € 200 korting bij gezondheidsvakanties vanaf € 2000

Prijs per persoon in een gedeelde 2-persoonskamer o.b.v. volpension. Vertrek dagelijks.

periode1 november 2016 - 30 april 2017
aantal weken1 week2 weken3 weken4 wekenverlengingsnacht
Arrangement Panchakarma Intensief kuur€ 1170€ 2325€ 3480€ 4635€ 165
Arrangement Panchakarma Heil kuur-€ 2650€ 3980€ 5310€ 190
Arrangement Panchakarma Light kuur€ 990€ 1935€ 2870€ 3825€ 135
Arrangement begeleider zonder kuur€ 540€ 960€ 1380€ 1800€ 60
Toeslag 1-persoonskamer€ 70€ 140€ 210€ 280€ 10
periode1 mei - 31 oktober 2017
Arrangement Panchakarma Intensief kuur€ 1065€ 2105€ 3144€ 4278€ 149
Arrangement Panchakarma Heil kuur-€ 2397€ 3594€ 4791€ 171
Arrangement Panchakarma Light kuur€ 903€ 1754€ 2595€ 3455€ 122
Arrangement begeleider zonder kuur€ 498€ 876€ 1254€ 1632€ 54
Toeslag 1-persoonskamer € 70€ 140€ 210€ 280€ 10
Boek deze kuurreis

Er zijn op dit moment géén aanbiedingen.

Inbegrepen in de reissom:

 • transfer vliegveld Colombo – hotel vv
 • stop-over bij aankomst in de Surya Lanka Colombo Bungalow met thee en cake
 • verblijf in hotel Surya Lanka
 • ayurvedisch volpension, dieetplan, alle maaltijden vanaf diner op de dag van aankomst t/m het ontbijt op de dag van vertrek
 • 1 x per week een demonstratie ayurvedisch koken
 • 1 x per week barbecue bij het zwembad
 • onbeperkt kruidenthee
 • onderzoek door Ayurveda arts
 • alle behandelingen conform voorschrift van de arts
 • het gebruik van 2 sarongs of omslagdoeken voor tijdens de behandelingen
 • 1 x per 2 weken een lezing over Ayurveda/Panchakarma
 • Surya Lanka-boekje met alle behandelingen
 • 6 x per week yoga/meditatie klas
 • medicijnen conform voorschrift van de arts
 • 1 x per 2 weken botanische tocht naar Surya Lanka’s eigen kruidentuin
 • 1 x per week een middag excursie in de omgeving, zoals een natuurtocht in de omgeving langs thee- en rubberplantages, rijstvelden en kruidentuinen,naar de Mulkirigala Rock Temple of naar de stad Galle met z’n historische Hollandse fort en karakteristieke oude centrum

Niet inbegrepen in de reissom:

 • de vlucht naar Colombo
 • toeslag hoogseizoen € 10 p.p.p.n. tussen 15 december 2016 en 15 maart 2017
 • toeslag gerenoveerde kamer € 20 per nacht
 • reserveringskosten € 25 per factuur (bij vliegreis) of € 35 per factuur (bij reis met eigen vervoer)
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • reis- en/of annuleringsverzekering

Reisvoorwaarden

Op deze reis zijn de Algemene Voorwaarden van Fontana van toepassing.

Fontana is een officieel erkende IATA-reisorganisatie en is zowel aangesloten bij het Garantiefonds Reisgelden (onder nummer 1151), als bij het Calamiteitenfonds.

Voor meer informatie over deze ayurvedische kuurreis:

03 808 4480      
info@gezondheidsvakanties.be

© Reisorganisatie Fontana 2020 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fontana.