Ontslakkingskuur

Ontslaken, oftewel detoxen (een afkorting van detoxificatie) is een lichaamseigen, continu proces om gifstoffen te neutraliseren en te elimineren. Het menselijk lichaam beschikt over een eigen detoxificatie systeem, waarbij verschillende organen een cruciale rol spelen, zoals de lever, darmen, nieren, longen, huid en het lymfestelsel. Deze zorgen ervoor dat gifstoffen worden omgezet in minder schadelijke stoffen en daarna uit het lichaam worden verwijderd.

In een gezond lichaam vindt continu een detoxificatie proces plaats. Echter, door herhaalde en/of intensieve blootstelling aan diverse giftstoffen en chemische producten, die men naar binnen krijgt via lucht, water en voedsel (te zout, te zoet, te vet, te veel conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen), alsmede door tabak, alcohol en medicijnen krijgt de natuurlijke reinigingsfunctie het moeilijk. Hierdoor ontstaan storingen in ons stofwisselingsproces, waardoor gifstoffen niet meer goed afgevoerd, doch opgeslagen worden in spier-, bind- en vetweefsel. Daardoor verzwakt het immuunsysteem en wordt men eerder vatbaar voor allerlei kwalen en ziektes. In dit geval kan een ontslakkingskuur (ook wel detox kuur, ontgiftingskuur of reinigingskuur genoemd) het zelfreinigende vermogen van het lichaam helpen.

Na een ontslakkingskuur voelt men zich letterlijk weer als herboren, schoon en gezond. Een ontslakkingskuur leidt o.m. tot:

 • meer energie (door het verwijderen van overtollige gifstoffen uit het lichaam zijn de organen vrij om zich te concentreren op andere functies dan afvalverwijdering. Dit betekent dat hiervoor minder energie nodig is en er meer energie overblijft)
 • verbeterde doorbloeding (hetgeen een positief effect heeft op de organen)
 • lagere bloeddruk en cholesterol gehalte
 • positief effect op diabetis type 2
 • zeer goede resultaten bij de bestrijding van chronische vermoeidheid
 • minder last van  allergieën
 • beter reuk- en smaakvermogen
 • makkelijker kunnen stoppen met roken en vermindering van overmatig alcoholgebruik
 • positief effect op huid en haar

Een gunstig, bijkomend effect van een ontslakkingskuur is dat men tijdens deze kuur gewicht verliest. Om dit gewichtsverlies blijvend te behouden, zal men meer moeten bewegen en verkeerde eetgewoontes aanpassen.

Tegenwoordig biedt men een veelheid van allerlei soorten mogelijkheden om te ontslakken, waardoor men amper nog kan beoordelen wat goed is en wat niet. De ontslakingskuren van Fontana zijn altijd verantwoorde, professioneel samengestelde kuren, die onder controle en begeleiding van een diëtist en een arts staan.

In het Sloveense Smarjeske Toplice verzorgt men al 10 jaar de meest succesvolle ontslakkingskuur uit het Fontana programma. Hier combineert men o.m. een door de diëtist voorgeschreven persoonlijk dieet  met een uitgebreid bewegingsprogramma (Nordic Walking, Pilates, cardiocross en watergymnastiek) en verschillende heerlijke individuele behandelingen (o.a. lichaamsmassages, baden en pakkingen).

In onze kuurbestemmingen Tallala in Sri Lanka kan men een traditionele ayurvedische ontslakkingskuur volgen, de Panchakarma kuur. Deze kuur staat onder begeleiding van een Ayurveda arts en is gebaseerd op een (meestal vegetarisch) dieet, waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele kruiden, planten en bloemen. Tevens doet men er aan meditatie, yoga en krijgt men verschillende heerlijke behandelingen met kruidenolie.

Ontslakkingskuurreizen

 • Smarjeske Toplice (Slovenië)

  Smarjeske Toplice (Slovenië)

  Verantwoord en professioneel begeleid afslanken, detoxen of geef uw gezondheid een fikse boost met een conditie verbeterend, weerstand verhogend…

 • Surya Lanka (Sri Lanka)

  Surya Lanka (Sri Lanka)

  Ayurvedische Panchakarma detox programma’s in het aan de Indische Oceaan gelegen sfeervolle Talalla

© Reisorganisatie Fontana 2020 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fontana.