Groepsreizen Igalo (Montenegro) 

Igalo is een gerenommeerd, multidisciplinair kuuroord (Institute “Dr Simo Milosevic” JSC Igalo) waar jaarlijks o.a. grote groepen Nederlanders, Noren en Zweden komen kuren.

Eén van hun grote specialisaties is de behandeling van reuma (waaronder de ziekte van Bechterew, reumatoïde artritis, artritis psoriatica, artrose en fibromyalgie) en andersoortige spier- en gewrichtsklachten, alsook revalidatie na gewrichtsoperaties. Daarnaast biedt men hier ook programma’s voor de behandeling van cardiovasculaire aandoeningen en luchtwegproblemen en specifiek op leefstijl en preventie gerichte programma’s, zoals afslanken en ontstressen.

Ieder voor- en najaar organiseren we wekelijks groepsreizen naar deze mediterrane bestemming. U wordt tijdens uw kuur en verblijf intensief begeleid door ervaren Nederlandstalige Fontana hostessen. Hostessen die dit kuuroord, de mensen en de kuurprogramma’s door en door kennen en ervoor zorgen dat u van een onbezorgde gezondheidsvakantie kan genieten.

Vertrekdata groepsreizen 2021

Vanwege het dringende advies van overheidswege om géén niet essentiële reizen te maken en de geldende covid-19 maatregelen op onze bestemmingen, hebben we besloten nog even te wachten met het publiceren van ons reisaanbod en prijzen voor 2021. Echter, zodra er meer duidelijkheid is over de reismogelijkheden, zullen we ons aanbod alsnog bekend maken.

Reisinformatie

Retourvluchten Brussel-Dubrovnik:

Croatia Airlines met wekelijkse vluchten op de dinsdagen en met een overstap in Zagreb naar Dubrovnik. Uw bagage wordt op Brussels Airport direct voor Dubrovnik doorgelabeld.

Brussels Airlines met directe vluchten naar Dubrovnik in de periode 1 mei – 2 oktober.

Transfers

De transfer vanaf luchthaven Dubrovnik naar Igalo duurt ca. 45 minuten (afhankelijk van drukte aan de grensovergangen).

NB Er kan een individuele transfertoeslag gelden of een vluchttoeslag van toepassing zijn.

Corona maatregelen

Reizen naar Montenegro worden op dit moment afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Kuren aan de Adriatische Zee

De Baai van Kotor

Igalo ligt aan ingang van de Baai van Kotor (Boka Kotorska) waar de Adriatische Zee ca. 25 km diep het Montenegrijnse binnenland binnendringt. Deze baai (UNESCO Werelderfgoedlijst) is één van de mooiste baaien ter wereld en daardoor een grote toeristische trekpleister. Naast een gerenommeerd kuuroord is het tevens met het direct naastgelegen pittoreske stadje Herceg Novi gedurende de zomermaanden een populaire badplaats met een levendige boulevard met vele restaurants, terrassen en winkeltjes.

Igalo wordt omgeven door hoge bergen, waardoor het beschut is tegen de noordelijke wind en open staat voor de zon en warme lucht uit het zuiden. Zowel in het vroege voorjaar, als in het najaar is het dan ook een heerlijke kuurbestemming met een zeer aangenaam mediterraan klimaat.

Een indrukwekkend mediterraan landschap

De Baai van Kotor kan nog het best omschreven worden als de mediterrane versie van een imposante Noorse fjord met hoge, ruige bergen en een weelderige flora van cipressen, kleurrijke bougainvillea, palm-, olijf- en geurende citrusbomen. Langs de baai bevinden zich diverse oude, bezienswaardige plaatsjes, zoals Herceg Novi, Kotor (UNESCO Werelderfgoedlijst), Perast, Rivan en Tivat, alsook vele oude kerken en kloosters.

Hotel en kuurkliniek Instituut Igalo

Het multifunctionele complex ‘Instituut Igalo’ omvat een tweetal hotelvleugels (met in totaal 417 kamers), een zeer grote, drie verdiepingen tellende kuurkliniek, een beauty afdeling, een olympisch binnenbad (23 x 25 m) en een fitness ruimte.

Naast een lobby met receptie, pinautomaat, winkeltje en liften, heeft het 2 bars, 2 restaurants (waaronder één met buffet voor de kuurgasten en één a la carte) en 3 zonneterrassen met ligstoelen en parasols. In het gehele hotel is gratis wifi beschikbaar. Tevens zijn er (tegen betaling) enkele computers beschikbaar voor gasten die geen eigen laptop of tablet bij zich hebben.

De eenvoudige, doch ruime standaard kamers beschikken over een bad met douche en wc, tv, koelkastje, telefoon, airco, alsmede een balkon met zitje met uitzicht op de Baai van Kotor of de omringende bergen. De suites bestaan uit een woon- en een slaapkamer en beschikken tevens over een keukentje, badkamer, extra wc en een terras met schitterend uitzicht.

Ondanks dat het een eenvoudig en zelfs gedateerd hotel is en het bovendien niet over moderne wellness faciliteiten beschikt, is het een bijzondere en aangename bestemming. Niet alleen vanwege het adembenemende uitzicht vanaf de balkons op de baai van Kotor en de omringende bergen, z’n ligging vlak aan zee en aangename klimaat, maar ook door de uiterst vriendelijke medewerkers en zeer goede behandelingen die men hier biedt. Niet voor niets komen hier jaarlijks weer vele honderden vaste Fontana gasten terug om te kuren. Gasten die letterlijk verknocht zijn geraakt aan deze bestemming.

kuren in Igalo (Montenegro)

Fotogalerij hotel Instituut Igalo: klik voor meer foto’s

De kuurkliniek van Instituut Igalo is één van de grootste en meest complete in Europa. Er werken hier o.a. 36 medische specialisten (waaronder reumatologen, revalidatieartsen, orthopeden, cardiologen, longartsen, neurologen, internisten en dermatologen), 203 fysiotherapeuten3 diëtisten en 54 verpleegkundigen.

De kuurkliniek beschikt over meerdere afdelingen waar fysiotherapie, massages, hydrotherapie, pakkingen en elektrotherapie worden gegeven. Ook zijn er poliklinieken en diagnostische afdelingen en biedt men 24/7 medische assistentie aan de gasten. Verder is er een aparte afdeling voor beauty behandelingen.

Naast vele cabines voor individuele behandelingen, zijn er meerdere oefenzalen en 4 bassins met mineraalrijk water voor fysio- en oefentherapie in water voor individuen en groepen. Deze bassins zijn ‘s middags na de reguliere kuurtijden vrij toegankelijk.

Wetenswaardig is dat Igalo over een eigen, geaccrediteerde opleidingsinstituut voor fysiotherapie beschikt en dat men sinds jaar en dag o.m. intensief samenwerkt met de vakgroep Reumatologie van de Universiteit van Oslo op het gebied van opleidingen, kennisuitwisseling en onderzoek.

Klik op afbeelding voor meer foto’s

Kuren in Igalo

Igalo is sinds z’n stichting in 1949 één van de grootste kuuroorden van zuidoost Europa. Het beschikt zelfs over een eigen opleidingsinstituut voor fysiotherapie en is daarmee onderdeel van de Universiteit van Montenegro. Ook werkt men intensief samen met andere opleidingsinstituten, waaronder de Universiteit van Oslo.

Igalo beschikt over een groot, multidisciplinair team van medische specialisten (waaronder reumatologen, cardiologen en longartsen), fysiotherapeuten, diëtisten en verpleegkundigen. Professionals die qua kennis en kunde voortbouwen op een inmiddels decennia lange ervaring in de behandeling en revalidatie van kuurgasten.

Natuurlijke therapeutische middelen

Bij de kuurbehandelingen maakt men ook gebruik van de ruim voorhanden zijnde natuurlijke therapeutische middelen. Dit zijn o.m. zeemodder (Igaljski Peloid), mineraalrijk water (Igaljka) en uiteraard het mediterrane zeeklimaat zelf.

De therapeutische modder wordt direct gewonnen uit de Baai van Kotor en heeft een hoge concentratie mineralen en biologisch actieve stoffen. Men gebruikt dit voor pakkingen (tussen de 42 ºC en 45 ºC) en baden, waarbij de modder vermengd wordt met het mineraalrijke Igaljka water (39 °C).

Het Igaljka water (rijk aan natrium, calcium, magnesium, sulfaten, koolwaterstoffen etc.) is afkomstig uit diverse bronnen, die in de directe omgeving ontspringen. Dit water wordt eerst verwarmd tot 36 ºC – 38 ºC en vervolgens gebruikt in speciale oefenbaden voor bewegings- en oefentherapie in water (aquagym). Ook wordt het gebruikt voor individuele hydrotherapeutische behandelingen, zoals baden met onderwatermassage, zoutbaden (waarbij zeezout toegevoegd wordt aan het mineraalwater), modder baden etc.

Op maat gesneden kuurprogramma’s

Alle medische kuurprogramma’s beginnen standaard met een medisch onderzoek door de arts.

Hierbij wordt gekeken naar uw huidige gezondheidssituatie, medische geschiedenis en medicijngebruik. Dit doet men om een volledig op u afgestemd kuurprogramma samen te kunnen stellen. Ook kijkt de arts naar mogelijke contra-indicaties, die bepaalde behandelingen kunnen uitsluiten.

De kuurprogramma’s bestaan uit een combinatie van individuele behandelingen en groepstherapieën. Afhankelijk van uw programma krijgt u 5 tot 6 behandelingen per kuurdag gedurende 5 of 6 dagen per week.

Aan het eind van de kuur volgt een afsluitend onderzoek, waarbij gekeken wordt naar uw progressie. Tevens krijgt u adviezen voor thuis mee, alsmede een rapport (voor uw eigen arts en/of verzekeraar).

Combineren van kuurprogramma’s

U kunt uw hoofd kuurprogramma combineren met een extra 2e kuur op basis van een verkort programma. Deze 2e kuur bestaat uit 2 extra behandelingen per kuurdag.

Stel dat u het afslank programma gaat volgen. Dan kunt u dit bijvoorbeeld combineren met een verkorte reuma kuur. Voor de goede orde: de afslankkuur, Health Booster, anti-stress kuur en Aslan therapie kunt u niet als verkorte programma’s volgen!

Plaatselijk bijboeken van diverse andere behandelingen

Ter plaatse kunt u nog diverse andere behandelingen bijboeken, zoals speciale shiatsu massages, acupunctuur, tandheelkundige- en non-chirurgische cosmetische behandelingen (fillers e.d.).

Tenslotte, om een zo optimaal mogelijk kuurresultaat te bereiken, adviseren wij een kuur van minimaal 2 weken. Uiteraard geldt hoe langer u kuurt, des te beter de resultaten zullen zijn!

Kuurprogramma's

Deze kuur richt zich op vermindering van reuma kenmerkende klachten als pijn, stijfheid, vermoeidheid en bewegingsbeperkingen, die het gevolg zijn van aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, artrosede ziekte van Bechterew (één van de grote specialisaties in Igalo met bijzonder goede resultaten), fibromyalgie, jicht en osteoporose.

NB De reuma kuur wordt tevens toegepast bij de behandeling van allerlei andere aandoeningen aan het bewegingsapparaat, zoals rugklachten, bij revalidatie na een operatie of sportblessure en RSI.

Deze kuur begint en eindigt met een medisch onderzoek. Op basis van het aanvangsonderzoek stelt de arts uw behandelprogramma samen. Bij het eindonderzoek wordt uw progressie besproken. 

De voorgeschreven behandelingen omvatten o.m. fysiotherapie (oefeningen in water en in zaal), medische massages, modderpakkingen, baden, elektrotherapie (o.a. ultrasound therapie, lasertherapie en TENS) etc.

De reuma kuur wordt op 5 dagen per week gegeven en bestaat per kuurdag uit:

 • 3 individuele behandelingen (waarvan 1 x elektrotherapie)
 • 2 groepstherapieën (o.m. aquagym, zaalgymnastiek of Tai Chi)

De luchtwegen kuur staat onder controle van een longarts en richt zich op vermindering van luchtwegklachten als gevolg van astma en chronische longaandoeningen (COPD).

Dit programma wordt op 5 dagen per week gegeven en bestaat per kuurdag uit:

 • 3 individuele behandelingen (waarvan 1 x elektrotherapie)
 • 2 groepstherapieën

Uw kuur begint en eindigt met een medisch onderzoek door de longarts.

Op basis van het aanvangsonderzoek (incl. longfunctie test) stelt de arts een geheel op u afgestemd behandelprogramma samen. Dit bestaat o.m. uit respiratoire fysiotherapie, lichamelijke oefeningen ter vergroting van de longcapaciteit (aquagym en intervaltraining), ademhalingsoefeningen, bronchiale hygiëne (aerosol therapie en drainage), inhalaties, massages, baden en elektrotherapie.

Bij het afsluitende onderzoek wordt uw progressie besproken.

Het cardiovasculaire programma is bedoeld voor mensen met hartklachten, vaatziekten, hoge bloeddruk, angina pectoris e.d. Dit programma staat onder controle van een cardioloog.

De behandelingen worden op 5 dagen per week gegeven en bestaat per kuurdag uit:

 • 3 individuele behandelingen (waarvan 1 x elektrotherapie)
 • 2 groepstherapieën

Naast behandelingen krijgt u tevens een speciaal zout- en vetarm dieet.

Uw kuur begint en eindigt met een medisch onderzoek. Op basis van het aanvangsonderzoek (incl. een ECG) stelt de arts uw behandelprogramma samen. Behandelingen zijn o.m. fysiotherapie, ademhalingsoefeningen, wandelingen, intervaltraining, aquagym, massages, lymfedrainage, baden en elektrotherapie.

Dit op preventie gerichte kuurprogramma werkt zowel detoxifiërend, als ontspannend en geeft uw gezondheid een fikse boost.

U begint met een medisch onderzoek incl. ECG en bloedonderzoek (glucose, cholesterol HDL/LDL, triglyceriden). Tevens wordt door de diëtist een speciaal dieet samengesteld (met dagelijks groenten- en fruit smoothies, vegetarische gerechten en 2x per week kip of vis). De toeslag voor dit dieet is in de prijs van de kuur inbegrepen, wel dient u volpension te boeken.

Gedurende 5 dagen per week krijgt u dagelijks de volgende activiteiten en behandelingen:[/one_h alf]

 • 1x massage (deep tissue massage 20 min, lymfedrainage massage 20 min, detox massage 40 min of Shiatsu massage 40 min)
 • 1x hydrotherapie (aromabad, modderpakking, CO2 bad of onderwatermassage) 20 min 
 • 1x buitenactiviteit (Tai Chi, wandeling etc.) 
 • 1x stretching 
 • 1x aquagym

Aan het eind dit programma volgt een afsluitend onderzoek door de arts.  

In 2017 bieden we een nieuw anti-stress programmaEen programma dat zowel geschikt ter ontspanning, als bij stress- en burnout gerelateerde klachten. U begint met een medisch onderzoek. 

Het programma biedt een uitgekiende combinatie van dagelijkse bewegingsactiviteiten om de lichamelijke weerstand en conditie te verbeteren en allerlei heerlijk ontspannende behandelingen. Hierdoor herstelt de balans tussen lichaam en geest en zult u zich na afloop fitter, energieker en meer ontspannen voelen.

Dit programma wordt op 5 dagen per week gegeven en bestaat per kuurdag uit:

 • 1x Tai Chi
 • 1x wandeling
 • 1x ontspannende massage (15-20 min)
 • 1x magnetotherapie
 • 1x aromabad

Het afslank programma richt zich op een verantwoord gewichtsverlies voor medische- of cosmetische doeleinden. De succesformule is minder calorieën innemen en tegelijkertijd meer calorieën verbruiken!

Dit programma begint met een medisch onderzoek. Op basis hiervan bepaalt de arts het aantal dagelijkse calorieën (tussen 800 en 1200 calorieën), dat u middels uw afslankdieet binnen krijgt. Dagelijks krijgt u 3 dieetmaaltijden plus 2 verantwoorde ‘tussendoortjes’.

Naast een dieet, krijgt u een stevig lichamelijk programma met 5 groepsoefeningen per dag, zoals aquagym, zaalgymnastiek en wandelingen. Ook krijgt u 1x daags een ontspannende individuele behandeling, zoals een onderwatermassage of aromabad.

Het afslank programma wordt op 5 dagen in de eerste week en op 6 dagen in de daarop volgende weken gegeven. Het gezamenlijk afslanken met meerdere ‘lotgenoten’ tijdens onze groepsreizen versterkt bovendien uw motivatie.

Aanvullend op uw reguliere kuurprogramma kunt u tevens Aslan therapie volgen. Deze – door de geriatrische Prof. Dr. Ana Aslan ontwikkelde anti-aging therapie- bestaat uit een dagelijkse injectie (in de bil). Het wordt vooral toegepast ter bestrijding van ouderdomsverschijnselen, slechte bloedcirculatie, hart- en vaatziekten en ter verbetering van de algehele conditie.

Deze therapie begint met een medisch onderzoek, waarbij u o.m. een bloed- en urine onderzoek en een ECG krijgt. Ook worden er 2 injecties gegeven om te testen op eventuele allergische reacties.

Vervolgens krijgt u dagelijks 1 injectie met het preparaat Gerovital (een combinatie van procaïne en vitaminen). Dit preparaat activeert de celdeling (die op oudere leeftijd afneemt) en zuivert de bloedvaten van kalk-, vet- en cholesterolafzettingen.

Omdat Aslan therapie ‘van binnen uit’ werkt, versterkt het bovendien het effect van medische kuurprogramma’s, zoals de reuma-, luchtwegen- of cardiovasculaire kuur. Programma’s die juist ‘van buiten naar binnen’ werken. Veel van onze gasten combineren daarom hun kuurprogramma met Aslan therapie.

Er bestaat géén ‘verkorte versie’ van de Aslan therapie, waardoor deze alleen voor 2 of 3 weken kan worden gevolgd. U kunt deze therapie alleen ter plekke in Igalo bijboeken.

Het beauty programma bestaat uit 3-5 gezichts- en lichaamsbehandelingen per dag en wordt gedurende 5 dagen per week gegeven. Er wordt hierbij voornamelijk gebruik gemaakt van natuurlijke producten.

Bij het beauty programma vindt geen medisch onderzoek plaats.

U kunt tevens een beauty programma als een verkorte variant bijboeken. Deze bestaat uit 1 gezichts- en 1 lichaamsbehandeling per dag en wordt op 5 dagen per week gegeven. Ook kunt u kiezen voor een 3-daags beauty arrangement met 2 gezichtsbehandelingen per dag.

Prijzenoverzicht groepsreizen 2021

Vanwege het dringende advies van overheidswege om tot 15 mei a.s. niet essentiële reizen te vermijden en de geldende covid-19 maatregelen op onze bestemmingen, hebben we besloten nog even te wachten met het publiceren van ons reisaanbod voor 2021. Echter, we streven ernaar dit medio april alsnog te doen.

Staat u ingeschreven voor onze nieuwsbrief, dan krijgt u hierover automatisch bericht. Nog niet ingeschreven? Via deze link kunt u zich aanmelden.

Vanwege het dringende advies van overheidswege om tot 15 mei a.s. niet essentiële reizen te vermijden en de geldende covid-19 maatregelen op onze bestemmingen, hebben we besloten nog even te wachten met het publiceren van ons reisaanbod voor 2021. Echter, we streven ernaar dit medio april alsnog te doen.

Staat u ingeschreven voor onze nieuwsbrief, dan krijgt u hierover automatisch bericht. Nog niet ingeschreven? Via deze link kunt u zich aanmelden.

Inbegrepen in de reissom zijn:

 • de vluchten per lijndienst Croatia Airlines naar Dubrovnik
 • de luchthavenbelasting en taxen
 • groepstransfers vliegveld-hotel vv
 • verblijf o.b.v. volpension (vertrek t/m 1 mei) en o.b.v. halfpension (overige vertrekdata)
 • het gebruik van een badjas

Niet inbegrepen in de reissom zijn:

 • toeslag 1-psk € 84 voor 3-wkse reis met vertrek op 24 april
 • toeslag 1-psk € 84 voor 2-wkse reis met vertrek op 1 mei
 • toeslag 1-psk € 168 voor 3-wkse reis met vertrek op 1 mei
 • toeslag suite € 14 per persoon per nacht
 • kuurprogramma
 • individuele transfertoeslag € 35 per auto enkele reis (min. € 17,50 p.p.)
 • reis- en/of annuleringsverzekering
 • bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per nota
 • reserveringskosten € 25 per nota bij vliegreis en € 35 per nota bij eigen vervoerreis
 • uitstappen
 • uitgaven van persoonlijke aard

Fontana begeleiding

In de periodes 10 april – 15 mei en 4 september – 23 oktober is er 24 uur per dag ervaren Nederlandstalige Fontana reisbegeleiding in Igalo aanwezig voor advies en ondersteuning van onze kuurgasten.

Onze hostessen halen u op van vliegveld Dubrovnik, voorzien u van alle relevante verblijfs- en kuurinformatie, staan u gedurende het verblijf met raad en daad bij en helpen -indien nodig- met vertalen bij uw kuurarts.

Excursies

Gedurende de groepsreizen worden er diverse excursies georganiseerd door onze lokale agent, zoals boottochten over de baai van Kotor en het Skadar meer, tochten door de fjorden en bergen van Montenegro of naar het nationale park Durmitor met het beroemde Tara ravijn, een bezoek aan de historische Kroatische stad Dubrovnik (UNESCO werelderfgoedlijst) of een dagtocht naar Albanië.

De excursies zijn facultatief. Het doorgaan is afhankelijk van het weer en het minimum aantal deelnemers.

Reisvoorwaarden

Op deze reis zijn de Algemene Voorwaarden van Fontana van toepassing.

Fontana is lid van de ANVR en aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) en het Calamiteitenfonds. Tevens is Fontana een officieel erkende IATA-reisorganisatie.

Voor meer informatie over deze groepsreizen en kuren in Igalo:

03 808 4480      
info@gezondheidsvakanties.be

© Reisorganisatie Fontana 2020 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fontana.