Detox kuur

Een goede detox kuur zorgt ervoor dat u zich energieker, fitter en gezonder voelt. Bovendien helpt een detox kuur om bepaalde lichamelijke en geestelijke klachten te verminderen, alsmede preventief gezondheidsproblemen te voorkomen.

Detox (een afkorting van detoxificatie) is een lichaamseigen, continu proces om gifstoffen te neutraliseren en te elimineren. Het menselijk lichaam beschikt over een eigen detoxificatie systeem, waarbij verschillende organen een cruciale rol spelen, zoals de lever, darmen, nieren, longen, huid en het lymfestelsel. Deze zorgen ervoor dat gifstoffen worden omgezet in minder schadelijke stoffen en daarna uit het lichaam worden verwijderd.

In een gezond lichaam vindt continu een detoxificatie proces plaats. Echter, door herhaalde en/of intensieve blootstelling aan diverse gifstoffen en chemische producten, die men naar binnen krijgt via lucht, water en voedsel (te zout, te zoet, te vet, te veel conserveringsmiddelen en kleur- en smaakstoffen), alsmede door tabak, alcohol en medicijnen krijgt de natuurlijke reinigingsfunctie het moeilijk.

Het gevolg is dat hierdoor storingen ontstaan in het stofwisselingsproces, zodat gifstoffen niet meer goed afgevoerd, doch opgeslagen worden in spier-, bind- en vetweefsel. Dit resulteert in een verzwakt immuunsysteem, waardoor men vatbaarder wordt voor allerlei kwalen en ziektes. Een detox kuur (ook wel ontslakkingskuur, ontgiftingskuur of reinigingskuur genoemd) kan in dit geval het zelfreinigende vermogen van het lichaam helpen c.q. ondersteunen.

Gezondheidseffecten detox kuur

Detoxen heeft meerdere positieve gezondheidseffecten:

  • meer energie (door het verwijderen van overtollige gifstoffen uit het lichaam zijn de organen vrij om zich te concentreren op andere functies dan afvalverwijdering. Dit betekent dat hiervoor minder energie nodig is en er meer energie overblijft)
  • verbeterde doorbloeding (hetgeen een positief effect heeft op de organen)
  • lagere bloeddruk en cholesterol gehalte
  • positief effect op diabetis type 2
  • zeer goede resultaten bij de bestrijding van chronische vermoeidheid
  • minder last van  allergieën
  • beter reuk- en smaakvermogen
  • makkelijker kunnen stoppen met roken en vermindering van overmatig alcoholgebruik
  • positief effect op huid en haar

Een gunstig, bijkomend effect van detoxen is dat u tijdens de kuur ook gewicht verliest. Dit is slechts een tijdelijk effect. Zodra u namelijk weer normaal gaat eten, zult u ook weer in gewicht toenemen. Om dit gewichtsverlies blijvend te houden, zult u daarom meer moeten gaan bewegen en verkeerde eetgewoontes c.q. uw leefstijl structureel aanpassen.

Verantwoord detoxen in een kuuroord

Tegenwoordig biedt men een veelheid van allerlei soorten mogelijkheden om te detoxen, waardoor men amper nog kan beoordelen welke detox kuur goed is en welke niet. Onze detox programma’s onderscheiden zich niet alleen door hun verantwoorde en uitermate professionele opzet, maar ook door hun persoonlijke aanpak. U detoxt daarom altijd in een in leefstijl, voedingsleer en gezondheidspreventie gespecialiseerd kuuroord, waarbij u onder controle en begeleiding van een gekwalificeerde diëtist en arts staat en uw detox programma begint met een medisch onderzoek. Dit is belangrijk, daar detoxen een groot effect op lichaam en geest kan hebben.

In het Sloveense Smarjeske Toplice verzorgt men al 10 jaar de meest succesvolle detox kuur uit het Fontana programma. Hier combineert men o.m. een door de diëtist voorgeschreven persoonlijk detox dieet met een uitgebreid, intensief dagelijks bewegingsprogramma (Nordic Walking, Pilates, cardio cross en aquagym) en verschillende detoxifiërende en ontspannende individuele behandelingen (o.a. lichaamsmassages, baden en pakkingen).

In ons Sri Lankaanse kuurbestemming Tallala kunt u een traditionele Ayurvedische detox programma volgen, de Panchakarma kuur. Deze kuur staat onder begeleiding van een Ayurveda arts en is gebaseerd op een (meestal vegetarisch) dieet, waarbij gebruik wordt gemaakt van traditionele kruiden, planten en bloemen. Tevens doet men er aan meditatie, yoga en krijgt u verschillende lichaamsbehandelingen met kruidenolie.

Voor meer informatie en/of advies over de detox kuur en onze detox reizen:

03 808 4480      
info@gezondheidsvakanties.be

Overzicht detox kuurreizen

© Reisorganisatie Fontana 2020 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fontana.