Balneo kuur

Balneo kuur: kuurprogramma voor reumatische klachten, bij revalidatie of ter vermindering van stress

De term ‘balneo’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘balneum’, dat ‘bad’ betekent. De balneo kuur (ook wel balneologische kuur of badenkuur genoemd) is een therapie die gebruikt wordt voor de behandeling van diverse reumatische aandoeningen, zoals reumatoïde artritis, artrose, de ziekte van Bechterew, fibromyalgie, osteoporose, artritis psoriatica, jicht etc. Tevens wordt balneotherapie aanbevolen voor revalidatie na een blessure of een ongeval (bijvoorbeeld bij een whiplash) of (in een lichtere variant) tegen stress- en burn-out gerelateerde klachten.

Bij balneotherapie wordt voor de kuurbehandelingen gebruik gemaakt van een combinatie van hydrotherapieelektrotherapie en fysiotherapie:

Hydrotherapie maakt het lichaam soepeler, versterkt het immuunsysteem, stimuleert de bloedsomloop en werkt tevens ontspannend.

Voorbeelden van hydrotherapie zijn o.m. thermale baden, zwavel-, kruiden- en modderbaden, modder pakkingen, douche- en onderwater massages,watergymnastiek en onderwater tractie therapie.

Elektrotherapie is een verzamelnaam van verschillende (pijnloze) elektrische golven ter bestrijding van pijn in spieren en gewrichten en ter stimulering van de bloedcirculatie.

Voorbeelden van elektrotherapie zijn galvanische baden en ‘vier cellen’ baden . Tevens worden ultrasound therapie, magneto therapie en lasertherapie ook tot de elektrotherapie behandelingen gerekend.

Fysiotherapie behandelt klachten aan het bewegingsapparaat (spieren, banden, gewrichten en zenuwen) door middel van massages, heilgymnastiek, tractie e.d. ter verbetering van de beweeglijkheid van het lichaam en om pijnklachten te verminderen.

Alle Fontana balneo kuren (behoudens die in Fontana Bad Nieuweschans) staan onder toezicht en begeleiding van een balneoloog/reumatoloog. Deze bepaalt op basis van een aanvangsonderzoek welke behandelingen u krijgt, in welke frequentie en hoe intensief ze zijn.

De beste balneo kuren worden gegeven in landen waar veel thermale bronnen voorkomen, met name in Midden- en Oost Europa. Te samen met de goede opleiding van artsen en therapeuten heeft dat geresulteerd in een kwalitatief hoogwaardige balneologische kuurtraditie.

Balneo kuurreizen

 • Kerstreis Mariënbad (Tsjechië)

  Kerstreis Mariënbad (Tsjechië)

  Genieten, relaxen en kuren in het stijlvolle Tsjechische kuuroord Mariënbad gedurende de feestdagen met keuze uit een 15-, 10- of 6-daags reisarrangement.

 • Groepsreis Banja Vrucica (Bosnië)

  Groepsreis Banja Vrucica (Bosnië)

  15-daagse groepsreis naar Banja Vrucica voor vermindering van spier- en gewrichtsklachten of cardiovasculaire gezondheidsklachten

 • Smarjeske Toplice (Slovenië)

  Smarjeske Toplice (Slovenië)

  Verantwoord en professioneel begeleid afslanken, detoxen of geef uw gezondheid een fikse boost met een conditie verbeterend, weerstand verhogend en stress verminderend Health…

 • groepsreizen Igalo (Montenegro)

  groepsreizen Igalo (Montenegro)

  voorjaars-, zomer- en najaarsgroepsreizen voor reuma, rugklachten, revalidatie na gewrichtsoperatie, luchtweg problemen, cardiovasculaire klachten, afslanken, health booster en ontstressen

 • groepsreizen Zwarte Zee kust (Roemenië)

  groepsreizen Zwarte Zee kust (Roemenië)

  Groepsreizen in het voor- en najaar voor reuma, rugklachten, rsi, ontspannende en vitaliserende thalassotherapie of anti-aging kuurprogramma’s

 • groepsreis Boedapest (Hongarije)

  groepsreis Boedapest (Hongarije)

  Een bijzondere 13-daagse zomer groepsreis: een gezondheidsvakantie (voor spier- en gewrichtsklachten of om lekker te ontspannen) en stedentrip ineen

 • Terme Dolenjske Toplice (Slovenië)

  Terme Dolenjske Toplice (Slovenië)

  Vitaliserende gezondheidsvakanties voor spier- en gewrichtsklachten, ontstressen, yoga & wellness of wandelen/fietsen & wellness

 • Health Spa Resort Boedapest (Hongarije)

  Health Spa Resort Boedapest (Hongarije)

  Individuele kuurreizen naar het Danubius Health Spa Resort Margitsziget in Boedapest voor een reuma-, rugklachten-, rsi- of anti-stress programma

 • Bad Steben (Duitsland)

  Bad Steben (Duitsland)

  Individuele kuurreizen voor Health Booster en Health Check programma’s in het schitterende Beierse Frankenwald

© Reisorganisatie Fontana 2020 - Niets van deze website mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Fontana.